Telefon: +420 607 739 048 | Email: omsdomazlice@gmail.com | Adresa: náměstí Míru 35, 344 01 Domažlice | ČÚ: 3527887/0300 | IČ: 67777121 | Datová schránka: 

CHODSKÝ ČAKAN 25. ročník

CHODSKÝ ČAKAN 25. ročník má svého vítěze

https://domazlice.cmmj.cz/fotogalerie/

Po dvouleté pauze se o uplynulém víkendu opět uskutečnil již 25. ročník Chodského Čakanu, tedy dvoudenní klání na lesních a barvářských zkouškách loveckých psů. Za doby jeho trvání se v roce 2019 poprvé neuskutečnil z důvodu nízkého počtu psů, kteří by mohli tyto zkoušky absolvovat, druhé neuskutečnění zastavila pandemická situace, která znemožnila téměř všechno. Letos jsme se tedy mohli znovu sejít a zúročit výcvikové snažení.

Aby nebylo změn málo, tak byl 25. ročník zahájen na České Kubici, a konal se v honitbě Domažlických městských lesů, MS Tlumačov, MS Mrákov a Farma Plassendorf. Konání Chodského Čakanu totiž zkomplikoval i kůrovec, který zničil spousty lesů a mimo jiných i ty, kde byly připraveny vždy barvy na tyto zkoušky. Proto musely být zajištěny a připraveny nové stopní dráhy, které nám umožnily připravit Domažlické městské lesy ve své honitbě. Tímto jim patří velký dík, neboť, troufám si říct, je to nejdůležitější a nejsložitější příprava na tyto zkoušky a doufám, že budou tyto stopní dráhy sloužit i pro další ročníky Chodského Čakanu, ale i jiných zkoušek, při kterých musí pes dokazovat, že je připravený na dosled spárkaté zvěře.

Ale teď již k 25. ročníku Chodského Čakanu.

Jak jsem již zmínil, byl Čakan zahájen v sobotních dopoledních hodinách na České Kubici trubači OMS Domažlice. Začalo se lesními zkouškami, na které se přihlásilo se svými psími svěřenci celkem 16 vůdců z toho šest jich bylo účastníky Čakanu. Byly to opravdu velmi náročné zkoušky. Psi byli rozděleni do tří skupin a rozjeli se po propůjčených honitbách. Čakanoví psi byli rozlosováni do jedné skupiny, aby mohli být posuzováni stejnýma očima jedněch rozhodčích. V sobotu byl též velmi teplý den a největší problém nastal, když psi nemohli prokázat hlasitost, která je na těchto zkouškách nezbytná. Hlasitost mohou psi prokázat při dvou disciplínách, slídění a nahánění. Na slídění v loukách a přilehlých remízkách se žádnému psu nepoštěstilo na zvěř narazit, resp. si ji najít a vyhnat. Štěstí měli všichni až při nahánění, kdy jsme se dostali do lesů, zarostlých mýtin a mlazin, kde se zvěř před sluncem ukrývala. Zde se podařilo všem hlasitost prokázat. Hodnotil jsem nyní skupinu „Čakanovou“. Tento problém byl i v ostatních skupinách, kde úspěšnost nebyla 100%. Zkoušky pokračovaly a postupně různé disciplíny probraly startovní pole. Večer ve 20:30 se při vyhlašování výsledků sešlo pouze 9 psů ze 16.

V neděli na barvářské zkoušky bylo počasí úplně otočené, celý den pršelo a bylo chladno, pro psy je to ale velice příjemné a dobře se jim na stopě pracuje. Zkoušek se zúčastnilo 17 psů a uspělo jich 14. Psi, kteří soutěžili o putovní Čakan uspěli všichni po oba dva dny.

Vítězem 25. ročníku a políbení putovního Čakanu, měl tu čest pan Miroslav Hruška z Pece pod Čerchovem s německým křepelákem Aron ze Spáňovských hájů, jehož závěrečné poděkování bylo velice dojemné, kdy ho přemohly emoce a vzpomínky, neboť jeho myšlenka byla u založení této soutěže. Jako druhý se se svým drsnosrstým jezevčíkem Spy ze Suchdolského údolí, Spy rozhodně nespal, stal pan Libor Kreysa z Horní Kamenice a třetí místo zaujala drsnosrstá jezevčice Cameia od Vévody Huberta s vůdcem panem Josefem Boudou z Kolovče.

Vyhlášení výsledků nám opět zpestřili Trubači při OMS Domažlice, bez kterých si zkoušky již neumíme představit, patří k lovecké kynologii a patří jim za to dík.

Závěrem ještě jednou děkuji Domažlickým městským lesům a všem ostatním, kteří se jakýmkoliv způsobem zapojili do uspořádání těchto zkoušek.

Petr Kopf

Lovecké kynologii zdar!